Köpeğin tarihçesi

Köpek (canıs famılıarıs )



carnivora (etçilller) takımının canidae (köpekgiller) familyasından olan köpek evcilleştirilmiş ilk hayvandır. 12-14 bin yıl önce avrasya da ortaya çıkmış,insanlarla ilişkisi en azından 10 bin yıl önce başlamıştır. köpekgillerin soyağacı ise 40 milyon yıl önce yaşamış miacisis dene etçil memeliye kadar uzanır. onu izleyen cynodictus ve hesperocyn cinsleri ilkel birer köpek sayılırsa da pekçok etçilin ortak atası olabilecek yapısal özellikler taşırlar. daha sonra ortaya çıkan tomarctus cinsi ise büyük ihtimalle tilki,kurt,çakal ve köpeğin atasıdır.



köpek ise çeşitli uzmanlar tarafından direkt atası sayılan çakal ve kurtla birlikte canis cinsine yerleştirilir. evcilleştirilen köpeğin atası olmaya en yakın aday eskiden tüm avrupa,asya,kuzey amerika da yaşayan ve çok çeşitli alt çeşitleri bulunmakta olan bozkurt'tur. kuzey enlemlerde yaşayan kurtlar güneydekilerden çok daha iri olduğundan, köpeklerin orta ya da güney enlemlerde yaşayan, daha ufak yapılı bir alttürün soyundan geldiği sanılmaktadır. bu özelliği taşıyan alttürlerden biri hindistan' da yaşarken bir başkası da eskiden çin'de yaşamıştır. çakal ise asya'nın güneybatı, avrupa'nın güneydoğu kesimleri ile afrika'yı içerisine alan coğrafi bir dağılım gösterir. belki de yiyecek artıkları bulmak amacıyla yerleşim alanları etrafında dolaşan ve yaklaşan tehlikelere karşı insanları uyararak güven duygusu yaratan bu hayvanlar ile insanlar arasında yavaş yavaş gelişen bir ilişki doğmuştur. köpek evcilleştirilmeye başladıktan sonra, onu yabanıl akrabalarından ayıracak bazı özellikler oluşmaya başlamıştır. yukarı kıvrık kuyruk biçiminin ihtimalle ilk köpek soyuna kadar inmesi, tüm köpek tiplerinin ortak bir atadan geldiği görüşünü güçlendirmektedir.


köpeğin tarihcesi




köpeğin ayırt edici özelliklerinden biri de kurdunkilerden daha ufak ve daha güçsüz diş yapısıdır. anlaşıldığı kadarıyla başlangıçta, daha ufak yapılı, daha ufak dişli ve bu nedenle eğitilmesi ve denetlenmesi daha kolay olan hayvanlara yönelik bir yapay seçme uygulanmıştır. eldeki kanıtlar evcil köpeğin büyük bir hızla her iki yarıküreye ve tropik iklimlerden kutup bölgelerine kadar bütün yeryüzüne yayıldığını göstermektedir. avrupalılar kuzey amerika'ya ayak bastıklarında, kendi köpeklerini de oraya götürdüler. ama bütün yerli kabilelerinde zaten köpek beslenmekteydi.
o sıralarda, kuzey ve güney amerika'da en azından 20 köpek soyu bulunuyordu. meksika tüysüz köpekleri ve eskimoköpekleri dışında bunlardan çoğu yok olmuştur. avusturalya'da evcil köpekten değişik bir tür olan dingo bulunur. yabanıl bir hayvan olan dingo, vakit zaman yarı evcilleşmiş şekilde yerli köylerinde yaşar. dingonun ataları büyük ihtimalle birkaç bin yıl önce, ilk göçmenler tarafından avustralya'ya getirilmiş ve bu hayvanlar sonradan yabanıllaşmıştır. afrika'da yazılı tarihin başlangıcından beri köpeklerin bulunduğu bilinmektedir. yerli köpek soylarından varlığını sürdüren basenji, ekvator bölgelerindeki pigmeler tarafından günümüzde de beslenmektedir. aynı genel köpek tiplerine yeryüzünün derhal her yerinde rastlanmakla birlikte, fiziksel yapılan ve davranış özellikleri birbirine çok benzeyen pekçok tip ortadan kalkmış, eski soyların çoğu ya tümüyle yok olmuş ya da büyük ölçüde değişikliğe uğramıştır. ama eski mısırlıların kutsal saydığı köpek salukiye, babil ve hitit sanatında kullanılan köpek figürleri kangal çoban köpeğine benzer.

aralarındaki önemli şekil, renk ve desen farklarına rağmen bütün evcil köpekler canis familiaris türündendir ve günümüzdeki 200'ü aşkın soy, tümüyle insanlar tarafından seçmeye dayalı ıslah yöntemiyle ortaya çıkan tiplerin kendi içerisinde üretilmesi neticesi ortaya çıkmıştır. kurtlarda görüldüğü gibi köpeklerde de toplu halde hayata ve sürü önderini izleme güdüsü çok kuvvetlidir.

bu duygu köpeklerin insanlara yönelmesinde önemli bir rol oynar. insanların beslemekten hoşlandığı evcil hayvanlardan olan kedinin tersine köpek, bağımsız ve yabanıl bir hayata kolay kolay ahşamaz. sürü içerisinde yaşamaya ve sürü önderinin koruyuculuğuna büyük ihtiyaç gösterir.





bakımını üstlenen insan da gerçekte sürü önderinin yerini alan bir unsurdur. insan tarafından evcilleştirilen ilk köpek bir kurt idi. dünyanın pek çok bölgesinde evcilleştirmenin tarihi muhtemelen on iki yüzyıl öncesine uzanır. ıdaho'daki beaverhead dağları'nda, avrupa, asya ve kolombiya'da, hepsi aynı döneme ilişkin bulgulara rastlanmıştır. insan ile köpek arasındaki dostluk tarihte görülen en eski ve en uzun süreli dostluklardan biridir.

hayatın tüm iniş çıkışlarında,barışta ve savaşta, sefalette ve zenginlikte, sanat, avcılık, savunma, spor, arkadaşlık ve bilimsel buluşlarda köpek daima insana eşlik etmiştir. yakınlarda bir ingiliz filozofu, köpeğin "insanlığın şerefli bir parçası" olarak anılmayı hak ettiğini belirtmiştir.

Category: 0 yorum

Köpek Burnu

Bir köpeğin burnu o kadar hassastır ki, bir kova dolusu su ile, içinde bir çay kaşığı tuz karıştırılmış bir kova dolusu suyun kokusunu ayırt edebilir.

Category: 0 yorum

Çikolata

Çikolata köpekleri öldürebilir. Gerçek çikolata köpeklerin kalbini ve sinir sitemini olumsuz şekilde etkiler.

Category: 0 yorum

AKBAŞ

Akbaş, güçlü bir koruma içgüdüsüne sahip olan koruma ve çoban köpeğidir. Sürüyü güdmekten çok korumakta görev alır. Zeki ve sakin yapısından dolayı kolay eğitilebilir. Fakat düşmanının karşısında saldırgan,süratli ve çeviktir.
Morfolojik özellikleri:
Tüyleri çift katlıdır.uzun tüylerin yanında kısa ve daha sık olan tüyler bulunur. Renk beyazdır. Kulak ve sırtta krem renk görülebilir. Burun ucu ve dudaklar kahverengi yada siyahtır. Tırnaklar, gri, kahverengi ya da beyazdır. Gözler kahverengi, kuyruk uzun, kulaklar üçgen şeklinde sarkıktır. Başı vücuduyla orantılı, iri ve basık, boyun orta uzunluktadır. Burun ince ve uzun, üst kısmı düzdür. Üst dudak sarkıktır. Göğüs geniş, kaslı ve derindir. Karın içe çekiktir. Kalça ve bel dar gövde uzundur. Tetikte beklerken kuyruğu kalça üzerinde kıvrılarak daire şeklini alır.
Cidago yüksekliği: Erkeklerde 70-80 cm, dişilerde 65-75 cm’dir.
Ergin canlı ağırlık: Erkeklerde 40-60 kg, dişilerde 35-45 kg’dır
Ortalama yaşam süresi: 12 yıl
Gelişimini tamamlama yaşı: 15 ay


Kökeni

Türkiye'de şimdi yaygın olarak yaşadığı bölgeye, Ural Dağları ve Balkaş Gölü arasından, Altınordu Devleti ve türevi olan İlhanlılar Devleti döneminde buraya yerleştirilen Orta Asya’lı Türk boyları ve Moğol soylarının karışması ile oluşan Karatatar Türkmenleri tarafından getirildiği düşünülmektedir. Hayvan yetiştiriciliği konusunda başarılı olan Oğuz Türkleri Asya'nın kuzeyinden güneyin sıcak ve nemli iklimine uyum sağlaması için Akbaş ve Karabaşları melezleştirerek bölge iklimine uyumlu hale getirmişlerdir. Göçebe kavimlerle Anadoluya gelen Akbaşlar, Osmanlı'nın Zorunlu İskan dönemine kadar, hayvancılıkla uğraşan yarı-göçebe topluluklarla birlikte gezgin yaşam tarzını sürdürmüşlerdir.

Neler yapar

Koyun, inek gibi çiflik hayvanlarına karşı iyi ve koruyucu, fakat kurt, ayı, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok saldırgandır. Genellikle yabancılara karşı saldırgan olduğu için bulunduğu evin veya bahçenin çevresi dış ortamı görmemesi için kapatılır. Aksi halde yürüyen ve hareket eden her şeye havlayabilir. Üzerinde çalışılarak sosyaleştirildiğinde ise bu özellikleri rahatsız edici boyutlara varmaz. Akbaş köpekler doğaları gereği aşırı korumacı ve süphecidirler, bu nedenle hemen herkesi ilk etapta potansiyel tehlike olarak görebilirler, bu özelliklerini törpülemek için sabırlı bir şekilde sosyalleştirilmeleri gerekir. Geceleri, gündüz vaktine göre daha fazla dikkatli ve bekçidirler. Günümüzde bekçi köpeği olmanın yanı sıra çoban köpeği olarak da kullanılmaktadır. Akbaş ırkı, uluslararası pek çok yarışmada çobanlık ve sürü koruma konusunda birinci olmuştur.

Tarihçesi

Aynı zamanda, Kangal (Karabaş) ile birlikte Anadolu Çoban Köpeği olarak da anılan bu ırk Türkiye'de Batı ve Orta Anadolu Bölgesi'nde, özellikle Eskişehir, Kütahya dolaylarında yaşamaktadır. Bundan 3000 yıl önce üretildiği ve atalarının diğer çoban köpekleri olabileceği sanılmaktadır. Beyaz renkli köpekler koyun sürülerinin içinde diğer hayvanlarla karışarak yırtıcı hayvanlar için ilk hedef haline gelmemesi ve vahşi köpeklerle farklarının belirginleşmesi için özellikle seçilmiştir. Karabaşların da (Kangal) aynı nedenlerle, koyu renkli hayvan sürülerini korumak için yetiştirildiği düşünülmektedir.

Genetik bilimciler, çoban köpeği ırklarının genetik atasının Orta Asya kurt’u olduğunu belirlediler. Eski çağın en yaygın çoban toplumları olan Türkler, Moğollar, Tacikler Orta Asya uluslarıdır. Ural-Altay dağları arasında yaşamış Orta Asyalı çoban toplumların, siyasi ve sosyal tarihlerini araştırmakla, doğal safkan çoban köpeği ırklarının oluşma ve yayılmaları ile ilgili bilgilere ulaşılabilir.

Akbaşlar, Macaristan'da bulunan Kuvasz cinsi köpeklerle akrabadır, gerek fiziki, gerekse karakter özellikleri birbirine tıpa tıp benzemektedir. Kuvasz'ın kavimler göçü sırasında Karadeniz'in Kuzeyinden Avrupa'ya inen Hun boylarıyla birlikte bölgeye geldiği düşünülmektedir.

Category: 0 yorum

Mutluluğun 7 yolu

1 ) Düzenli egzersiz ve taze hava köpeğinizin bağışıklık sisteminin doruk noktasında işlemesini saglayacaktır.Egzersiz çok yorucu bir tempoda olmak zorunda degil sadece devamlı bir yürüyüş veya yerel bir parkta onunla oynanan dostça bir oyun köpeğinizin fiziksel olduğu kadar zihinsel yapısını da geliştirecektir.

2 ) Veteriner ile yapılan düzenli bakımlar şarttır.Veterinerinize yapılan düzenli ziyaretler aklınıza gelebilecek herhangi bir soruyu ona sormanızıda sağlayacaktır,bunun yanında veterinerinize petinizde ciddi ciddi bir şekilde gelişmeden önce herhangi bir sorunu tespit etme imakanını da verecektir.

3 ) Köpeğinize temiz ve sakin bir çevre sağlayın.Petinize uyuyabileceği sakin ve güvenli bir yer verin.Bir çok köpek türü ev içinde aile ile birlikte yaşamayı tercih eder.Sadece bir kaç büyük çaptaki köpek için insan temasından uzak olan çevresel şartlarında evi veya doğada diğer hayvanları korumak için ev dışı bir hayat idealdir.

4 ) Köpeğinize çitlerle çevrili bir bahçe veya benzeri uygunlukda bir yere ulaşma imkanı sunun.Böylece uzun süre evden uzak kaldığınız zamanlarda köpeğiniz kendilerini gün içerisinde bu şekilde rahatlatabilir ve eve oranla daha geniş bir açık alanda zamanını geçirebilir.

5 ) Sağlıklı , taze yiyecek ve temiz su köpeğinizin sağlıgını koruma açısından oldukça önemlidir.Çiğ yiyecekler popüler olmaya devam etse de köpeğiniz bundan zevk almadığı taktirde çok çeşitli alternatifler bulabilirsiniz.Etiketlerini dikkatlice okuduktan ve yapay renkler,tatlandırıcılar ve benzeri koruyucu maddelerden uzak olan hazır yiyecekleri satın alabilirsiniz.Güvenerek alacagınız hazır mamalar petinizin eksik kalan vitamin temininide sağlayacaktır.

6 ) Günlük taranma tüm köpekler için önemlidir , özellikle de uzun tüylü olanlar için.Köpeğiniz için gece yatmadan önce uzun sürmeyecek şekilde taranması iki nedenden dolayı önemlidir.Dökülen tüy ve cildlerini temizleyecek ve ayrıca köpeğinizde gelişebilecek diger sorunların erkenden tesbiti gibi size olanakda verecektir.Köpeğinizin dişlerinin fırçalanması da onların agız sağlıgı için özel diş macunu formülleri ve diş fırçaları vardır.(İNSANLAR İÇİN ÜRETİLEN DİŞ MACUNU ve DİŞ FIRÇALARINI KÖPEĞİNİZ İÇİN KULLANMAYINIZ...)

7 ) Profesyonel eğitimcilerle yapılan olumlu,zevkli eğitimler sizin ve köpeğiniz için iyi bir seçenektir.Eğitim , hem köpeğiniz hem de sizin için eğlenceli olabilir.Cezalandırmaya veya olumsuz yöntemlere dayalı eğitim derslerinden uzak durunuz.Ödüle dayanan bir eğitim köpeğinizi doğru bir şekilde yönelendirmenizi ve köpeğini için tam olarak neyi istediğinizi gösterecektir.

Category: 0 yorum

Köpek Havlamasını çeviren Yazılım

Havlamaların teybe kayıt edildikten sonra bilgisayarda dijital ortama aktarılmasıyla yazılan programın havlamaları doğru anlama oranının yüzde 43 olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, yazılımın yüksek bir oran yakalamasa da havlamaları insandan çok daha iyi anladığını kaydediyorlar.

Yazılımın, en doğru “dövüş” ve “yabancı” anlamına gelen havlamaları tanımladığı, en fazla ise “oyun” havlamasında hata yaptığı belirtiliyor.

Programın hazırlanması sırasında yürütülen analiz ve araştırmanın sonuçları da Animal Cognition adlı bilimsel dergide yayımlanırken, köpeklerin duygusal durumlarına bağlı havlamalarının değişik akustik özellikleri bulunduğu ifade edildi.

Category: 0 yorum

Köpek Şampuanları

Köpekler için kesinlikle insan şampuanı kullanılmamalıdır.
pampuan seçiminde köpeğin tüğ yapısına uyugun kaliteli şampuanlar kullanılmalıdır
köpeğinize en uyugun şampuanı veterinerizden öğrenebilirsiniz.




Category: 0 yorum

Yıkama ve Temizleme





Köpeklerin cilt dokusu, insanlarınkine oranla çok değişiktir. Köpeklerin ter bezleri yoktur. Yani terlemezler. Köpeğin derisi insanınki gibi hava almaya elverişli yapıda da değildir. Buna karşın köpek zengin sayılabilecek yağ dokusuna sahiptir. Bu yağ bezleri deriyi yumuşak ve dirençli kılan. Köpekleri, koktukları gerekçesiyle sık ve aşırı yıkayanlar, onların sağlığıyla oynar. Köpek, zorunluluk olmadıkça yıkanmamalıdır. Yıkanması gerektiğinde, bu sıcak yaz aylarına rastlatılmalıdır ya da çok iyi kurulanmasına özen gösterilmelidir. Aşırı yıkama derideki yağların yitirilmesine, derinin kuruyarak çatlamasına, tüylerin canlılığını kaybetmesine yol açar. Soğuk havalarda, özellikle ev dışında barındırılan köpeklerin yıkanması şiddetli soğuk algınlıklarına neden olabilmektedir.

Köpek, sağlığı açısından gerekli olduğunda veya sıcak yaz aylarında sı olmamak koşuluyla yıkanabilir. Köpeğin yıkanmasında bazı noktalara dikkat edilmelidir. Köpeğin yıkama suyu veya soğuk olmamalı, 35 C0 dolaylarında bulun malıdır. Köpeğin yıkanmasında kullanılacak şampuan, içinde yağ ihtiva etmelidir.

Kulaklara su kaçmaması için, birer parça pamukla kulakların kapatılması yerinde bir önlemdir. Çünkü, kulağa kaçan su büyük sakıncalar doğurur. Yıkanacak köpek, bir banyo küvetine, genişçe bir lavaboya veya leğene yerleştirilir. Baş kısmı hariç tüm gövde güzelce ıslatıldıktan sonra şampuan dökülerek köpürtülür ve bu köpükler, başın dışında bütün vücuda yayılır. Parmaklarla köpeğin vücuduna masaj yapılarak kirler kabartılır. Daha sonra, bu köpükler tümüyle temizleninceye, tüyler arasında sabun zerrelerinin kalmadığına emin olununcaya değin, uygun sıcaklıktaki suyla yıkanır. Bu arada, bir sünger ıslatılıp iyice sıkıldıktan sonra, köpeğin başı, yüzü, ağzının çevresi, gözlerin etrafı iyice silinip temizlenir. Bundan sonra köpek, yıkanılan yerden bir havluyla alınır. ılık, rüzgarsız, hava cereyanı olmayan bir yerde, eğer varsa elektrikli kurutma makinesi ile, yoksa havlu ile mümkün olduğunca kurulanır. Tüyler çıkış yönünde taranıp fırçalanır.



Eğer hava soğuksa, vücuttaki rutubet tamamıyla gidinceye kadar ev içinde tutulur. Hava güneşli ve sıcaksa, serbest bırakılarak, hareket hainde iken tüylenin kuruması ve güneşlenmesi için olanak tanınır. Ağız çevresinde uzun tüylere sahip olan köpekler, yemek sırasında bunarı kirletir. Böyle özellik taşıyan köpeklerin ağız yöresindeki tüyler, suyu sıkılmış ıslak bez veya süngerle temizlenebilir.

Köpeklerin sık sık yıkanması, yukarda belirttiğimiz gibi, türlü sakıncalar doğurur. Bu nedenle, köpeğin temizliğinde başka yöntemler de uygulanır. Bu amaçla testere talaşı denilen çok ince tahta talaşından yararlanılır. Toz halindeki bu talaş, köpeğin kıllarının arasına avuç avuç dökülerek tüylerle birlikte iyice ovuşturulur. Daha sonra, bunları dökmek için köpeğin tüyleri fırçalanır. Küçük yapılı, uzun ve seyrek tüylü, beyaz renkli bazı köpekler, beyaz tebeşir pudrası ile temizlenmekte iseler de, bu işlem tebeşir tozlarının çevreye dağılması nedeniyle pek pratik değildir.

Category: 0 yorum

Kulakları Tutan Parazitler



Köpeklere gelen dış parazitlerin en kötüsü, uyuza neden olan scabies (uyuz) kenesidir. Deri, kabarcıklar halinde kırmızı döküntülerle kaplanır. Hayvanın tüylerini traş etmek ve veterinerin tavsiye ettiği şekilde ilaçlı sularla yıkamak, merhemlemek gerekir. Bir başka tip kene köpeğin kulaklarını tutar. Bu demodectic kenedir. Köpek başını sallayarak, kaşınarak ve çeşitli yollarla halinden şikayet ederek tepki gösterir. Geri çevrilmesi mümkün olmayan kulak iltihabını önlemek için köpeği hemen veterinere götürmek gerekir.

Bu hayvan parazitlerinin yanı sıra bir de bitki parazitleri vardır ve hafife alınmaması gerekir. Bir tür mantar olan bu parazit hayvanın derisine saldırır ve bir tür ter salgılayarak deriyi tahrip eder. Etkilenen bölge traş edilmeli, sülfürlü sabunla yıkanmalıdır. Bu mantar kulak iltihabına neden olabilir. Bu nedenle bir veterinere danışılmalıdır.

Category: 1 yorum

Dış Parazitlere Karşı Mücadele

Parazit bir başka organizmanın içinde ya da üzerinde yaşayan ve onu tahrip eden bir organizmadır. Köpekler genellikle iç ve dış parazitlerden etkilenirler. Köpekte görülen dış parazitler, pire, bit, kene ve uyuzdur. İç parazitlere ise genel bir terimle solucan denir.


Pire herkesin tanıdığı bir parazittir. Bunlar sıçrayan, sürekli yer de---gıs---tiren ve kan emen böceklerdir. Köpek piresi Pulex serraticeps adını taşır ve insanda köpekteki kadar uzun süre barınamaz. Bununla birlikte insan kanını beğenmezlik de etmez. Ancak insan bir başka pireyle, Pulex irritants ile daha yakından tanışır. Her pire beşyüz kadar yumurta bırakabilir ve aylarca beslenmeden yaşayabilir. Tek çözüm yolu hayvanı sık, başı dahil bütün vücuduyla yıkamak, veterinerin tavsiye ettiği, bütün böcekleri ve larvaları yok edecek bir pire tozuyla pudralamaktır. Bu dezenfekte yöntemi köpeğin bulunduğu yere her yere, kulübesine, halılara, mobilyalara ve diğer yerlere de uygulanmalıdır. Ağır vakalarda böcek ilacına başvurulabilir.

Kene köpekler arasında özellikle koyunlarla birlikte yaşadıkları kırsal yörelerde oldukça sık görülen bir parazittir. Kene gözle görülebilir. Küçük bir karpuz çekirdeği biçimindedir. Kanını emmek üzere hayvanın derisine tutunmak için küçük başının üzerindeki gagayı kullanır. Kene sıçramadığı, belirli bir yerde durduğu için çekip alınması kolaydır. Bunun için kenenin üzerine iki damla benzin ya da iyice tuzlanmış su damlatmak ve cımbızla yavaşça çekip almak gerekir. Bu işlem sırasında böceğin parçalanmamasına ve yumurta bırakmamasına dikkat edilmelidir. çekilip alındıktan sonra kene hemen yakılmalı ya da benzin dolu bir kaba atılmalıdır.

Category: 0 yorum

Distemper Hastalığı



Köpek esas olarak sağlıklı bir hayvandır. Yaşlılık döneminde özel bakıma ihtiyacı olsa da, hayatının en hassas dönemi bebekliktir. Genç bir köpeğin ölümüne neden olabilecek üç hastalık, distemper, leptospirosis (bulaşıcı sarılık) ve bulaşıcı hepatittir. Köpeği bu öldürücü hastalıklardan korumak için, ana sütünün sağladığı doğal savunmadan yoksun kaldığı zaman, yani sütten kesilir kesilmez, bu üç hastalığa karşı aşılanmak üzere derhal
veterinere götürmek gerekir.

İnsanlarda görülen gribe benzeyen (insanlara bulaşmaz) distemper’e 1700’lerde Asya’dan getirilen bir virüs neden oldu. Köpeğin yanı sıra, kurt, sırtlan, tilki, aslan, kaplan, vaşak, bizon, ermin ve gelincik gibi hayvanlar da bu hastalığa yakalanırlar.

Virüs, sindirim ya da solunum yoluyla bulaşabilir. Bulaştıktan sonra günlerce kuluçkada kalır, daha sonra sindirim, solunum ve sinir sistemlerine yerleşerek bütün organizmaya yayılır. Belirtiler, titreme, çevreye ilgisizlik, gözlerde kanlanma, öksürük ve çok yüksek ateştir. Köpek sahibinin hastalık bu noktaya gelmeden köpeğini aşılatmış olması gerekir. Aksi takdirde durum kötüdür.

Category: 0 yorum

american cocker spaniel görüntüleri



http://www.youtube.com/watch?v=MoR8q2qFLPU
american cocker spaniel videosu izle

Category: 0 yorum

American Cocker Spaniel

Orta-uzun, ipeksi, bol tüylere sahip güzel uzun kulakları olan bir ırktır. Baş sanki bir heykeltıraşın elinden çıkmış gibi keskin hatlarla bellidir. Ağız veAmerican Cocker Spaniel çene yapısı derin, biraz uzuncadır. Üst dudaklar aşağı doğru sarkarak alt çeneyi olduğu gibi kapatır. Dişler güçlü ve görüntüsü hoştur. Siyah renkli olanlarda burun daima siyahtır. Fakat diğer renklerde burun siyah veya kahverengi olabilir. Gözler hep ileriye bakar gibidir ve göz kenarları hafifçe ovaldir. Vücudu kompakt bir yapıda, arka tarafı kısa görünüşlü ve ön tarafa göre biraz daha aşağıya meyillidir. Ön bacaklar uzun ve kemikli görünüşlüdür. Arka bacakların, ön bacaklardan bağımsız, meyilli güzel bir duruşu vardır. Siyah, kızıl, devetüyü, siyah üzerine-bej lekeli, beyaz üzerine-bej/siyah gibi çeşitli beden ve tüy rengine sahiptir. Kuyruk genellikle kesik tercih edilir ve daima hareket halindedir. İyi bir avcılık yeteneği vardır.


Karakteri

Hem avda hem de evde gözüpek ve dayanıklıdır. Neşeli, tatlı ve hassastır. Çocuklarla çok iyi geçinir ve onlarla sanki çocuk olur. İnsanlara karşı saygılı ve hürmetkar olmasına rağmen eğer iyi eğitilmezse laf dinlemez, başına buyruk olur. Kuyruğunu devamlı sallayarak her zaman sevecen ve canayakın olduğunu belli eder. Akıllı ve güvenilirdir. Genellikle tanıdık-yabancı ayırt etmeden insanların yanında her zaman mutludur. Başka köpeklerle birlikte eğitiliyorsa onlar havlarken dikkatleri dağılabilir. Fakat buna rağmen rahat ve iyi bir eğitim alır. Eğitimde garip davranışlardan ve laubalilikten kaçınılmalıdır. Çünkü bu durumda kafası karışabilir ve istenen yanıtlar alınamayabilir sinirli davranışlar gösterebilir.

Yaşam Ortamı

Apartman yaşamı için uygun bir ırktır. Tabi ki bahçeli bir ev tercih sebebidir.

Egzersiz İhtiyacı

Günlük egsersizi aksatılmadan yaptırılmalıdır. Çalıların içine girmeye çok meraklı ve uzun kulaklı oldukları için dolaştırırken bilhassa böyle yerlerden uzak durulmalıdır.

Bakımı

Göz ve kulakları hassas olduğu için düzenli pansuman ve temizlik gerekir. Çeşitli tüy kısaltma yöntemleri vardır. Bunlardan biri seçilip uygulanabilir. Ayda bir yıkamak gerekebilir.

Kökeni

English Cocker Spaniel' in Amerika' ya götürülmesinden sonra geliştirilen bir

ırktır. English Cocker Spaniel' den biraz daha küçüktür. Cocker ismi Woodcock (çulluk) dediğimiz kuştan gelmektedir. Eskiden kuş avında kullanılmıştır. Bugün daha çok arkadaş olarak ve şov amaçlı beslenmektedir.

Category: 0 yorum

Labrador Retriever - Ördek Avı


Labrador Retriever yetenekli bir ördek avcısıdır.
Vicut yapısının en soğuk sulara bile aldırış etmeden girebilmesi ördek avında ona büyük bir avantaj sağlar, av köpeklerinin retriever ailesinden olması sebebiyle vurulan avı avcıya en iyi şekilde getirir


http://youtu.be/Ac-eLHSlNxY
Ördek avı videosu izle

Category: 0 yorum

Labrador Retriever

Labrador Retriever ; Labrador Köpeği
Labrador Retriever, Türkçede kısaca Labreador olarak tanınan bir av köpeğidir. Av köpeklerinin retriever öbeğine dahildir. Retrieverlar avcının vurduğu avı düştüğü yerden alıp, taşıyan bir beceriye sahiptirler. Labradorun özelliği, suya düşen avı da sudan çıkartıp getirebilmesidir, dolayısile bilhassa ördek avında son derecede yardımcı olmaktadır. Labrador sağlam yapısı sayesinde en soğuk sulara duraksamadan girer.





Tarihçe

Labrador Köpeğinin tarihçesini kavrayabilmek için önce Kanadanın bir idari bölgesi olarak Labrador konusuna kısaca değinelim. Labrador, Newfoundland Eyaletinin bir alt bölümüdür. Aslında Newfoundland bir adadır. Bu eyaletin, kıta Kanadasındaki bölgesi Labrador adını alır. Ada kesimi ise bizatihi adanın adı olan Newfoundland adı ile anılır.

Köpek ırklarının tarihçesi konusunda fazla hassas olan yazarlar, Labrador adına rağmen, bu köpeğin, coğrafi olarak Labradorlu olmadığını ifade etmektedirler. Labrador köpeği, Newfoundland adasının, aşağı Newfoundland ; Lesser Newfoundland veya St. Johns Newfoundland adını taşıyan bölgesinden gelmektedir. St.John, Newfoundland eyaletinin baş şehri olup, adanın en güney kesiminde bulunmaktadır.

Labrador köpekleri, başlangıçta orta büyüklükte, sık tüylü köpeklerdi, sadece vurulan avı sudan çıkartıp getirmekle kalmaz balık ta tutup getirirlerdi. Aynı zamanda, buzlu suların içerisinde, küçük balıkçı kayıklarını çeker ve balıkçılara ağ çekmek gibi türlü yardımlarda bulunurlardı. Ancak, daha sonraları, köpekler üzerinden alınan ağır vergiler dolayısile, Newfoundland eyaletinde, bu köpeklerin nesli büyük ölçüde tükenmeye başladı. Bu arada, 1800 lü yılların içinde, bir miktar Labrador köpeği, Kanada'dan İngiltereye götürülmüş ve retriever öbeğindeki başka köpeklerle eşleştirilmişti. İşte bu şekilde türün idamesi sağlanabilmiş oldu. Bir diğer enteresan husus ta, Labradorlu olmayan bu köpeğe, Labrador adını ilk defa veren kişinin, 1887 yılında Lord Malmerbury adındaki bir İngiliz oluşudur. Uzun süre bu köpekler, İngiltere!de, dağlık arazilerdeki avlanmalarda kullanıldılar.

Başlangıçta, köpek yetiştiricileri, Labradorun siyah renkli olanlarını tercih ediyorlardı. Sonradan sarı veya çikolata renkliler de aranmaya başlanıldı, bugün yine de siyah renkliler revaçtadır.

Labrador, İngiliz Köpek klüplerince, 1903 te, Amerikan Köpek Klüplerince de 1917 de tesçil edildi. Bu cinsin popülerliği zaman içinde devamlı surette arttı ve 1991 de zirveye ulaştı.

Karakter Özellikleri

Köpekler dünyasında, Labradorun kazanmış olduğu haklı şöhrete pek az köpek türü ulaşabilmiştir. Fedakar, sadık ve sevimli bir köpek olan Labrador, çocuklarla, diğer köpek ve ev hayvanları ile çok iyi geçinir. Aynı anda hem sakin bir ev köpeği, hem oyuncu bir bahçe köpeği, hem de açık arazide çok faydalı bir iş köpeği olmayı becerir. Daima sahibini memnun etmeye çalışır ve yeni şeyler öğrenir. En önemli vasfı yüzmeyi çok sevmesidir.

Sakin ve koku alma yeteneği yüksek olan bu köpeği, polisler uyuşturucu aramada kullanırlar. Sadık ve uysal olduğundan körler için çok iyi bir kılavuz köpeğidir.

Bakım

Labradorlar, çok hareketli ve insanlara çok yakın köpeklerdir. Hergün muntazam egzersiz yapmaları gerekir, onları bedenen ve zihnen devamlı olarak meşgul etmek lazımdır. Meşgul edilmeyen bir Labrador başını derde sokabilir. Onları birşeyler getirmek veya yüzmelerini sağlamak gibi hareketlerle oyalamak faydalı olur. Bu arada, Labrador sahiplerinin, özel yüzme havuzları varsa ve köpekle beraber yüzmeği istemiyorlarsa muhakkak Labradorun havuza yaklaşmasını engelleyecek bir çare düşünmeleri gerekecektir, aksi halde suyu çok seven bu hayvan hiçde müsaade almadan havuza dalacaktır.

Labradorun, haftada en az bir kere fırçalanması gerekir. Labradorlar dışarıda yaşayabilirler ama ev içinde, aile ile birlikte yaşamaları onları daha mutlu kılar. Civarda, köpeğin içine atlayacağı ve yüzebileceği bir havuz veya su kenarı mevcutsa, sudan çıkışını kolaylaştırıcı bir çare de bulunmalıdır, aksi halde suya dayanamayıp atlayan hayvan vahim problemlerle karşılaşabilir.

Sağlık

Önemli Hastalıklar :

CHD-Canine Hip Displasia –Femür başının pelvik yuvaya rahatça oturmaması.

Gastric Tortion – Midenin, mide muhteviyatını ve gazları hapsedecek tarzda bükülmesi.

Retinal Displasia – Retinanın anormal bir gelişme kaydetmesi.

Skeletal Dwarfizm- Kemiklerden mütevellit cücelik.

Muscular Distrophy – İskeletmafsallarının devamlı dejenerasyonu.

Küçük Sağlık Sorunları :

Cataract – Katarakt.

OCD – Ostechondritis Dissecans – Mafsal bölgelerindeki kıkırdakların alt yapısındaki kemik dejenerasyonu. Özellikle iri cins köpeklerin süratle büyüyen yavrularında görülür.

CPRA – Central Progressive Retinal Atrophy – Merkezi görüşü sağlayan bölgeden başlamak üzere retinal hücrelerin dejenerasyonu.

Pyotraumatic Dermatitis

Nadir Görülen Sorunlar :

Diabetes –Diyabet.

Entropion – Göz kapağının içe doğru dönmesi.

Distichiasis – Kirpiklerin anormal bir pozisyonda olması dolayısile gözü tahriş etmeleri.

Önerilen Testler - Kalça , diz , göz.
Yaşam Süresi - 10 - 12 yıl.

Form ve Fonksiyon

Labrador itidalli bir köpektir. Hiçbir aşırı davranışı yoktur. Yapı itibarile, yüksek olmaktan ziyade uzundur, oldukça iri kemiklere sahiptir. Kafa yapısı oldukça geniştir. Çene teşekkülü çok güçlü olup, Kanada ördeği gibi en büyük av kuşlarını dahi rahatlıkla taşıyabilir. İri gövde yapısı ve güçlü bacakları rahatça yüzmesini ve kolaylıkla koşmasını sağlar. Postu kısa, düz ve sık tüylere sahiptir. Yumuşak bir iç tüy tabakası vardır. Bu post su geçirmez ve hayvan buz gibi soğuk sulara rahatlıkla dalar. Bakışları şefkat dolu ve zekidir. Kuyruğu, kuyruk sokumuna doğru çok kalındır. Renkleri saf siyah, sarı ve çikolata renkli olur.

Ağırlığı erkeklerde; 33 – 40 kg., dişilerde; 26 – 35 kg. arasındadır.
Yüksekliği erkeklerde; 56 – 57 cm., dişilerde; 54 – 56 cm. dir.

Labrador Sizin İçin İyi Bir Seçim midir ?


Çok sadık, çok sevecen, çocuklarla ve diğer ev hayvanlarıyla iyi geçinen bu köpeği, bebeklikten itibaren rahatlıkla başarılı bir şekilde eğitmek çok kolaydır. Labradora öğretip bir görev verdiğinizzde o işten katiyen vazgeçmez. Doğuştan itibaren karakter sahibi ve iyi niyetlidir. Bilindiği gibi esas fonksiyonu avdır ama ev köpeği olarak çok sadık fedakar ve oyuncudur. Büyük bir koruyuculığu pek yoktur. Çok aranan bir köpek türü olması dalayısile bazı bilgisiz veya kötü niyetli yetiştiricilerin elinde, bu hayvan bazı sağlık sorunlarına maruz kalmaktadır. Dolayısile bir Labrador alırken, çok ciddi bir veteriner kontrolünden geçirilmesi önerilir.

Category: 0 yorum

Bir köpeğin 10 ricası

1-Benim hayatım 10-15 yıl sürer. Senden ayrılığım bana acı verir. Beni almadan önce bunu düşün.
2- Bana, senin benden istediklerini anlayacağım bir süre ver.
3- Benim içimde sevgi duygusu uyandır ben bununla yaşarım.
4- Bana hiç bir zaman uzun süreli darılma ve cezalandırmak için bir yere kapatma.
Senin hayatında iş, eğlence ve arkadaşların var. Benim hayatımda ise sadece sen varsın.
5- Arada sırada benimle konuş. Sözlerini anlamasam bile bana yönelttiğin sesini anlarım.
6- Bana daima nasıl davranılması gerektiğini bil. Ben hiç bir zaman unutmam.
7- Beni dövmeden önce aslında dişlerimle kemiklerini un ufak edebileceğimi, ancak asla böyle bir yola başvurmayacağımı düşün.
8- Beni "isteksiz, tembel ve inatçı" diye azarlamadan önce düşün: Belki yediğim yemek dokunmuştur, belki güneşin altında uzun zaman kalmışımdır veya halim kalmamıştır.
9- Yaşlandığımda benimle ilgilen, bir gün sen de yaşlanacaksın.
10- Her zor anımda yanımda ol, "benim içim kaldırmaz" veya "ben görmeden olsun" deme, çünkü benim için her şey seninle birlikte daha kolay.

Category: 0 yorum